fbpx

Helsingin Sanomat / Naisen Terveys -liite 3/2021

Vaihdevuodet voivat vaikuttaa hiusten kuntoon.

Keski-iässä ja vanhetessa naiset kokevat erilaisia hormonaalisia ja ikään liittyviä fysiologisia muutoksia. Sairaanhoitaja ja hiusasiantuntija Tuija Lindström kertoo, että merkittävin hormonaalinen muutos on vaihdevuodet, jolloin estrogeenin tuotanto munasarjoissa vähenee tai jopa loppuu kokonaan.

– Estrogeenin väheneminen vaikuttaa mielialaan, ihoon kuin kehoonkin, mutta että vielä hiuksetkin lähtevät päästä! Tämä aiheuttaa suurta huolta, jopa kriisin naisilla, Lindström sanoo. Vaihdevuodet voivat muun muassa kuivattaa hiuspohjaa, jolloin hiuspohjasta tulee ohuempi ja sen elastisuus vähenee. – Hiuspohjassa tapahtuvat muutokset johtavat ”laiskaan” hiustuppeen, verenkierto huononee, hiusten rakenteeseen ja kasvuun tulee muutoksia, hiukset ohenevat, harvenevat ja uutta hiusta ei tahdo kasvaa lainkaan Lindström sanoo.

Vaihdevuodet eivät silti tarkoita, etteikö hiustenlähtöä voida ehkäistä ja hoitaa. Tämän hormonaalisen hiustenlähdön keskiössä on DHT-hormoni, dihydrotestosteroni, ja kyllä – naisilla on myös testosteronia. Vaihdevuosien aikana hormonitasojen muutokset, erityisesti estrogeenin väheneminen lisää DHT:n vaikutusta, johtaen karvatuppien asteittaiseen kutistumiseen ja täten hiusten ohenemiseen. – Toivoa ja tehokkaita tuotteita on kuitenkin olemassa, mutta asian kanssa ei kannata jäädä odottelemaan. Rohkeasti vain apua hakemaan! Hyviä ohjeita itsehoitoon saa erityisesti apteekeista, Lindström sanoo.

Apteekeista löytyy lääkkeettömiä, mutta tehokkaita tuotteita hiustenlähdön hoitoon muun muassa täysin kasvipohjaiset Mark Birch Trichologist -tuotteet. Puhdas ja terve hiuspohja on tärkeintä uuden hiuksen luomiselle. Esimerkiksi Triple Action Scalp Therapy Shampoo syväpuhdistaa ja elvyttää hiuspohjaa. Kun hiuspohja voi hyvin voidaan hiustenkasvua aktivoida voimakkaasti TR2 ja TR3 hoitonesteillä.

Lisäravinteista on hyötyä silloin, jos ravinnosta ei saa kaikkea tarvitsemaansa. Hiuksille välttämättömiä ravintoaineita ovat B-vitamiinit ja niistä erityisesti biotiini. Myös sinkki ja C-vitamiini, D-vitamiinit sekä rauta ovat tärkeitä hiuspohjan hyvinvoinnille ja hiustenkasvulle. Mark Birchin Serenoa+ on luonnollinen sahapalmu-uutetta ja runsaasti biotiinia sisältävä ravintolisä, joka vähentää DHT:n haitallista vaikutusta hiustupessa ja auttaa vaihdevuosista johtuvaan hiustenlähtöön.

Tuija Lindström on sairaanhoitaja ja hiusasiantuntija, joka on työskennellyt hiustenlähdön parissa ja kouluttanut alan lääkäreitä ja terveydenhuollon ammattilaisia kansainvälisesti. Lindström työskentelee yhdessä kansainvälisen trikologi Mark Birchin kanssa kehittäen uusia tuotteita ja keinoja hiuspohjan hyvinvointiin ja hiustenkasvuun.

Jaa artikkeli